Mountain View

ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

প্রকাশিতঃ সেপ্টেম্বর ১৮, ২০১৭ at ৯:২৫ পূর্বাহ্ণ

1. Complete the sentences. 05

a) If you come here —

b) — I were a minister.

c) George works hard so that —

d) Arnold is not only a good politician but — .

e) I do not know whether —

Answers :

a) If you come here I’ll be happy.

b) I wish I were a minister.

c) George works hard so that he can shine in life.

d) Arnold is not only a good politician but also a good actor.

e) I do not know whether she comes here or not.

2. Complete the sentences. 05

a) Men consider books best friends as they —

b) — to be on your side when you need them most.

c) But there are books that are always ready —

d) Books are thought to be your real friends —

e) So if we read properly, —

Answers :

a) Men consider books best friends as they are always ready to be by our side.

b) You may not get good friends to be on your side when you need them most.

c) But there are books that are always ready to be by your side.

d) Books are thought to be your real friends as long as you live.

e) So if we read properly, we can enrich our knowledge.

3. Complete the sentences. 05

a) Student life is the —

b) As they are assets to the nation —

c) If a student is devoted to his studies, —

d) — suffers in the long run.

e) A good student should be conscious of politics but —

Answers :

a) Student life is the seed time of life.

b) As they are assets to the nation, they should not waste their time.

c) If a student is devoted to his studies, he is sure to make a good result.

d) A student who wastes his time suffers in the long run.

e) A good student should be conscious of politics but he should not take part in active politics.

4. Complete the sentences. 05

a) Though our principal is an aged man —

b) He is a grave man but he —

c) — strictly and tactfully.

d) He loves the students —

e) We also love him for —

Answers :

a) Though our principal is an aged man he is very active.

b) He is a grave man but he can make others laugh.

c) He manages the administration strictly and tactfully.

d) He loves the students very much.

e) We also love him for his honesty and sincerity.

5. Complete the sentences. 05

a) They went to college after they —

b) This poem is too difficult for —

c) No sooner had she seen me —

d) — knew everything.

e) — It is high time we

Answers :

a) They went to college after they had finished their breakfast.

b) This poem is too difficult for me to memorable.

c) No sooner had she seen me than I beckoned her.

d) He speaks as if knew everything.

e) It is high time we changed our food habit.

6. Complete the sentences. 05

a) I will buy some books whenever —

b) On the 1st February I went to Ekushey Boi Mela which — c) — I could buy books after my choice.

d) There I found hundreds of book stalls where —

e) I was delighted when —

Answers :

a) I will buy some books whenever I can go to the book fair.

b) On the 1st February I went to Ekushey Boi Mela which is held in Bangla Academy premises every year.

c) I went to the fair so that I could buy books after my choice.

d) There I found hundreds of bookstalls where there were lot of books.

e) I was delighted when I found some books after my liking.

7. Complete the sentences. 05

a) A book fair is an affair which —

b) It is an affair where books —

c) — book lovers throng there.

d) Book lovers gather in the fair so that they —

e) — Some come to the fair to buy books and some come —

Answers :

a) A book fair is an affair which book lovers like most.

b) It is an affair where books on different subjects are displayed.

c) When it is the evening, book lovers throng there.

d) Book lovers gather in the fair so that they can buy their respective favourite book.

e) Some come to the fair to buy books and some come to meet their favourite writers.

8. Complete the sentences. 05

a) The doorbell rang while —

b) As it was a public holiday —

c) Just as I went out, I —

d) — I had nothing with me.

e) On our way back my friend slipped as he

Answers :

a) The doorbell rang while I was sleeping.

b) As it was a public holiday all the shops were closed.

c) Just as I went out, I met my friend in front of a market.

d) When I got back home, I had nothing with me.

e) On our way back my friend slipped as he was getting down from the bus.

9. Complete the sentences. 05

a) Salma is both intelligent —

b) — but also helps he mother.

c) She helps her younger brother so that —

d) If her mother is sick, —

e) Her teachers hope —

Answers :

a) Salma is both intelligent and studious.

b) She does not only study hard but also helps he mother.

c) She helps her younger brother so that he can prepare his lessons.

d) If her mother is sick, Salma does the household chores.

e) Her teachers hope that she will make a good result.

10. Complete the sentences. 05

a) — who is very industrious.

b) He has fertile land on which —

c) — use fertilizer and insecticides.

d) Since he uses modern method of cultivation, —

e) He knows that diligence is —

Answers :

a) Rohmot Mia is a farmer who is very industrious.

b) He has fertile land on which he grows crops.

c) He knows well how to use fertilizer and insecticides.

d) Since he uses modern method of cultivation, he can grow a lot of crops.

e) He knows that diligence is the mother of good luck.

11. Complete the sentences. 04

a) — when the students stood up.

b) Uneasy lies the head that —

c) She proceeded as thought —

d) — college since 2011.

Answers :

a) Scarcely had the teacher entered the classroom. when the students stood up.

b) Uneasy lies the head that wears a crown.

c) She proceeded as thought I had not spoken.

d) I have been studying at an urban college since 2011.

এ সম্পর্কিত আরও

Mountain View